Le Monde

Ziarul „Le Monde” a aparut la data  de 19 noiembrie 1944, sub coordonarea publicistului Hubert Beuve-Mery, la cererea expresa a lui Charles De Gaulle. Generalul isi dorea o publicatie neutra, care sa nu fi colaborat cu armata germana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
In 1984, Le Monde se bucura de un tiraj maxim de 500.000 de exemplare, insa de atunci ziarul a trecut prin mai multe crize datorate luptei cu presa regionala si cu publicatiile gratuite, care insumau peste un milion de exemplare distribuite zilnic.
Spre deosebire de alte cotidiane, Le Monde este o publicatie de seara: primele exemplare sunt disponibile in chioscurile parizienilor deja de la amiaza, iar distributia in cartiere se face la scurt timp. Publicatia a aparut si in editie online inca din 1995, la sarbatorirea celor 51 de ani de existenta.
Desi a incercat sa-si mentina obictivitatea, cotidianul era perceput in trecut ca fiind adeptul miscarii de centru- stanga, insa la ora actuala, Le Monde se inclina spre o politica moderata.
In 2003, a aparut pe piata cartea intitulata „La face cachee du Monde” (Fata ascunsa a publicatiei „Le Monde”), in care autorii Pierre Pean si Philippe Cohen scriu despre afacerile murdare din spatele ziarului si compromit astfel integritatea publicatiei.

Scrie un comentariu

Din categoria Ziare celebre

Lasă un comentariu